A duguláselhárítás házilag is megpróbálható!

Szponzorált tartalom

duguláselhárítás házilag
duguláselhárítás házilag

Van egy jellegzetes hangja annak, amikor dugulás van a rendszerben. Nem ritka az sem, hogy míg a konyhában engedjük a vizet, a fürdőben halljuk ezt a hangot, tehát nem is ott, ahol éppen a víz használatban van. Mit lehet ilyenkor tenni és mennyire kell megijedni?

Amikor azt tapasztalod, hogy a víz nehezen folyik le, a szokottnál lassabban, akkor jó okod van rá, hogy dugulásra gyanakodj. Ebben az esetben még nagyobb odafigyelésre van szükség, hogy ne fajuljon el a helyzet, hiszen ha továbbra is fennállnak a dugulást okozó tényezők, akkor előbb vagy utóbb már biztosan szerelőre lesz szükség.

A megelőzés kapcsán is gyakran hallani, hogy milyen szerekkel érdemes próbálkozni a dugulások megelőzésében és elhárításában. A legnépszerűbb ezek közül, amikor a duguláselhárítás házilag ecet szódabikarbóna kombinációjával történik. Ez a két anyag általában mindig van otthon, így hát lényegében külön nem is kell költeni arra, hogy megtehessük a szükséges lépéseket.

De mekkora mennyiségben és hogyan használjuk őket? Érdekesség, hogy az egyik szer lúgos, a másik savas, ezért is látható és hallható pezsgés, amikor találkoznak. Mindkettő tökéletesen alkalmas a szagtalanításra, de tisztító, fertőtlenítő hatásokkal is bírhat az ecetünk. Egy próbát mindenképp megér, hogy bevessük ezeket az olcsó szereket.

A duguláselhárítás házilag másik fontos eleme a forró víz, olyannyira, hogy annak hiánya egyébként is hozzásegíti a rendszer elzsírosodását, eldugulását. Bármilyen szerrel is dolgozunk, a forró vizet bőségesen engedjük a lefolyóba, hiszen az segít feloldani a különféle szennyeződéseket.

A konyhai lefolyó, WC és zuhanyzó, padlóösszefolyó, mosogató dugulásokkal gyakran találkozhatunk. Ennek oka a sok szennyeződés, ami bejut a lefolyókba, s melyek nem tudnak onnan távozni, hacsak nem segítünk rá. Régi rossz szokás például a kávézaccot a lefolyóba engedni, hiszen morzsalékos állaga folytán nem dörzsölő hatást fejt ki az egyéb ottlévő szennyeződésekre, hanem megtapad azokon, tovább szűkítve a járatot. Az ecet és szódabikarbóna, valamint a forró, bőséges víz segíthet abban, hogy ezektől a zsírosodásoktól megszabaduljunk.

A különböző házi praktikákat érdemes lehet bevetni annak érdekében, hogy megakadályozzuk a dugulást. A trisó, az ecet és a szódabikarbóna a duguláselhárítás házilag alkalmazható elemei. Mindegyiknek megvan a maga szerepe. Ellenben egy pumpa sem rossz, ha van a háznál, hiszen a vákuum szintén segíthet megszüntetni a dugulásokat.

Számos szer kapható a drogériákban és üzletekben, amelyek duguláselhárításhoz használhatók. De vigyázni kell ezekkel, hiszen az állaguk és a felhasznált mennyiség folytán csak tovább tetézhetik a dugulást. Ügyelni kell rá, hogy nem oda való anyagokat ne hagyjunk a lefolyóba jutni, rendszeresen vessük be a forró víz erejét. Amennyiben úgy gondolja, hogy a házilag alkalmazható duguláselhárítás technikák nem válnak be, keresse bizalommal a Dugulásban Otthont!